Bygga

Under detta avsnitt får du en god inblick i både ansökning-, anmälan som byggprocessen, allt från vad som krävs inför en ansökan till att du får flytta in.

Allt från vem eller vilka som du kan ta hjälp av inför en ansökan till du fått ett slutbesked.

Alltså - det mesta kring ansökan eller anmälningsprocessen till du fått slutbesked och kan flytta in i din byggnad.

Vilka åtgärder kräver normalt en lovansökan och vilka är anmälningspliktiga åtgärder kan du läsa mer om här.

Om du är tveksam ringer du till din kommun för att få närmare besked.

Du kan läsa mer om 

Här finns mer om olika nödvändiga försäkringar, vilka handlingar kan behövas till hur domstolar har dömt. Ja - här får du en bra inblick i de olika steg som krävs för att ditt byggande ska fortlöpa på ett smidigt sätt.

Byggärenden på nätet

Du kan elektroniskt ansöka om bygglov, marklov eller rivningslov. Det går också att skicka in en ansökan om förhandsbesked, göra en anmälan eller beställa nybyggnadskarta i anslutna kommuner.

Med samtliga tjänster går det bifoga alla typer av handlingar som kan krävas - ritningar, teknisk dokumentation eller varför inte ett foto. Mängden begränsas endast av din internetförbindelses.

I de flesta anslutna kommuner behövs en svensk e-legitimation för att starta och skriva under vald tjänst. Under "Påbörjade ärenden" samlas kopior, statusmeddelande och andra återkopplingar som din kommun kan meddela dig med.

Ansökan kan ske från olika avsnitt på portalen - enklast är att starta från "Gröna rutan" uppe till höger. Välj kommun och klicka sedan på raden under. Beroende på kommun kan du ansöka om lov, göra anmälan, beställa nybyggnadskarta med mera helt digitalt.


Senast uppdaterad: 2014-03-05   Ansvarig för sidan: mittbygge.se