Elvärme

Sida med tjänsterDet vi hämtar i "ett hål i väggen" är en jämn ström av elektroner, som uppför sig på ett kontrollerat sätt. Men elektriciteten kan produceras med olika metoder - till exempel i vattenkraftverk, kärnkraftverk, kraftvärmeverk eller vindkraftverk - vilket ger helt olika effekter för omgivningen.

Elpanna

En elpanna kan vara hopbyggd med en varmvattenberedare. Varmvattenberedaren kan vara inkopplad även om värmen till radiatorerna (elementen) är avstängd. Det är ditt behov av värme och varmvatten som avgör vilken effekt elpannan bör ha.

Effektvakt (belastningsvakt)

Höga effekter kräver huvudsäkringar med höga amperetal. Det innebär en högre fast nätavgift. För att hålla nere storleken på huvudsäkringen kan du installera en effektvakt. Den slår ifrån effekt från värmesystemet när övrig elförbrukning är så hög att säkringarna inte räcker till. Tack vare en viss tröghet märks inte detta på inomhustemperaturen. Ett exempel är om bastu och tvättmaskin används samtidigt. Det finns pengar att spara på att hålla nere effekten, kontrollera med ditt nätbolag.

Elavbrott

Tänk igenom hur ett längre elavbrott skulle påverka ditt hus och planera redan nu för att det kan inträffa. Det bästa är att vara väl förberedd om det skulle hända. Elvärme gör dig sårbar, en annan lösning eller en kompletterande värmekälla kan förbättra din situation.

Elpriset

Du kan fritt välja vilken elleverantör du vill köpa din el ifrån. Den totala elkostnaden består av fyra delar: elpris, avgift för elcertifikat, nätavgift och energiskatt. Mer information om elpriset och elmarknaden hittar du på Energimarknadsinspektionens webbplats

Gör aktiva val!

Du kan välja att köpa el enbart från förnybara energikällor som till exempel vatten- och vindkraft. Det finns också el märkt med Bra Miljöval. Du kan jämföra både priser och andra villkor för olika elavtal.

Länksymbol RELATERADE LÄNKAR
Energimarknadsinspektionen(Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) Läs mer om den komplex elmarknad på inspektionens webbplats.
Elpriskollen(Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) Hitta ett elavtal som passar i ditt elområde. Du kan också göra egna beräkningar.
Energikalkylen (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) På Energimyndighetens webbplats kan du göra olika beräkningar, bland annat jämföra el med andra uppvärmningsformer.
Elrådgivningsbyrån(Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) Självständig rådgivningsbyrå där Konsumentverket, Energimyndigheten och Svensk Energi står bakom

Senast uppdaterad: 2014-10-03   Ansvarig för sidan: mittbygge.se