Om e-legitimation

Här har vi samlat information som berör e-legitimation. Samma frågor och svar finner du i inloggningsbilden till mittbygges e-tjänster.

Viktigt att veta

 


Vad är en e-legitimation

Hur skaffar jag en e-legitimation?

Hur skaffar jag en tjänste-legitimation?
Att spärra sin e-legitimation?
Testa din e-legitimation
Var får jag support?
Information om Mobilt BankID
Vanliga frågor om e-legitimation

Vad är en e-legitimation

En e-legitimation är en elektronisk ID-handling som du kan använda för att på ett säkert sätt identifiera dig på Internet, på motsvarande sätt som du använder ett körkort eller vanligt ID-kort för att identifiera dig.

En e-legitimation kan även användas för att skriva under dokument elektroniskt via Internet och är lika juridiskt bindande som om du med en penna skulle ha skrivit under dokumentet med en vanlig namnteckning.

En e-legitimation kan antingen vara en fil på din dator eller på ett speciellt kort, så kallat smartcard. Det finns även möjlighet att ha en e-legitimation i en mobiltelefon.

Att använda en e-legitimation gör det enklare för dig att utföra olika tjänster hos många olika myndigheter, kommuner och företag över Internet.

Hur man skaffar sig en e-legitimation

Det finns flera utgivare av e-legitimationer och det vanligaste sättet är att du kontaktar din bank. Har du Internetbank så kan du enkelt skaffa en e-legitimation på fil till din dator, men det finns också e-legitimation på kort och vissa utgivare kan även erbjuda e-legitimation i mobiltelefon.

De utgivare som du kan välja på är BankID (Swedbank, Handelsbanken, Skandiabanken, Länsförsäkringar, Ikanobank, Sparbanken Syd och Danske Bank), Nordea, Telia (SE-Banken och Skatteverkets ID-kort) men även SignGuard. Utgivarna har en gemensam webbplats för information: www.elegitimation.se.

För att kunna skaffa en Svensk e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer, vara fyllda 13 år samt vara folkbokförd i Sverige. Vissa utgivare har en åldersgräns på 16 år. Är du inte folkbokförd i Sverige, så är det krångligare och du får prata med din bank.

Är du under 18-år så krävs målsmans medgivande och du måste besöka ditt bankkontor eller Skatteverkets servicekontor tillsammans med målsman för att skaffa en e-legitimation. Har du skyddad identitet så behöver du också besöka ditt bankkontor eller Skatteverkets servicekontor för att skaffa en e-legitimation.

Olika utgivare av e-legitimation kan ha olika avgifter. E-legitimation på fil är oftast gratis att skaffa, medan e-legitimation på kort normalt kostar pengar och kan även utgöra fysisk ID-handling.

Mobilt BankID

Mobilt BankID är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Med ett Mobilt BankID kan man legitimera sig och göra elektroniska underskrifter. För att kunna använda Mobilt BankID behöver du dels installera BankID säkerhetsapplikation och dels hämta ett Mobilt BankID. Detta gör du hos din internetbank.

Hur man skaffar en tjänste-legitimation

SopraSteria utfärdar publika personliga legitimationer för organisationer i Sverige. Fördelen med dessa är att det är SopraSteria som kontrollerat organisationen och individen samt att individen har rätten att få ut en personlig organisationslegitimation för den organisationen. Med dessa e-legitimationer kan man skapa e-tjänster som är riktade mot företag på ett betydligt enklare sätt.

Läs mer om e-tjänstelegitimationer och hur du kan beställa en sådan från Steria på http://eid.steria.se/e-tjansteleg

Att spärra sin e-legitimation

En e-legitimation är en personlig ID-handling som du skall förvara säkert och hålla din privata PIN-kod hemlig. Men om du misstänker att någon obehörig kan ha kommit åt din e-legitimation, eller du blivit av med din e-legitimation, är det viktigt att du omedelbart spärrar e-legitimationen så att den inte längre kan användas. Har du e-legitimation på fil, kan du normalt själv spärra e-legitimationen via din Internetbank, men kommer du inte åt Internetbanken eller har e-legitimation på kort, så måste du ringa din utgivare och spärra din e-legitimation.

Swedbank 0771 - 22 11 22
Handelsbanken 020 - 41 12 12
Nordea 08 - 402 57 10
Telia (ICA & SE-Banken) 08 - 32 32 62
Skandiabanken 020 - 55 55 00
Ikanobanken 08 - 695 17 16
Danske Bank 020 - 79 48 30
Länsförsäkringar 0771 - 66 65 55
Sparbanken Syd 0411-82 20 30
Steria 08 - 622 45 00
Skatteverkets ID-kort 020 - 32 32 62

Ett stulet eller borttappat ID-kort skall du även polisanmäla. Ring 114 14 eller gör en elektronisk anmälan hos Polisen.

Testa din e-legitimation

Det är din utgivare av e-legitimation som skall ge dig support och hjälp med den programvara som behövs i din dator. På följande länkar kan du testa din e-legitimation och även installera/uppdatera den säkerhetsprogramvara som behövs om du saknar den.

Testa - BankID
Här kan du installera BankID Säkerhetsprogramvara

Testa e-legitimation från Nordea
Här kan du installera BankID Säkerhetsprogramvara för Nordea

Testa e-legitimation från Telia
Här kan du installera Net iD

Får du det inte att fungera, så skall du kontakta din utgivare för support. Om din e-legitimation fungerar på testsidan, så är det antagligen fel på själva e-tjänsten som du försöker använda. Kontakta då den myndighet eller företag som har e-tjänsten.

Var får jag support

Om du har problem som rör din e-legitimation, så är det din utgivare av e-legitimationen som du ska kontakta för hjälp, vilket vanligtvis är din bank. 

Om det är så att din e-legitimation fungerar på testsidan, men att den e-tjänst du försöker använda inte fungerar, då ska du kontakta den myndighet eller företag som har själva e-tjänsten.

Här kan du kontakta respektive utgivare för vidare support:

Swedbank 063-19 74 26 Swedbank Länk till annan webbplats
Handelsbanken 0771-59 60 60 Handelsbanken Länk till annan webbplats
Nordea 0771-42 15 16 Nordea Länk till annan webbplats
Telia 020-32 32 62 Telia Länk till annan webbplats
Skandiabanken 020-55 55 00 SkandiaBanken Länk till annan webbplats
Ikanobanken 0476-88 000 Ikano Bank Länk till annan webbplats
Danske Bank 020-79 48 30 Danske Bank Länk till annan webbplats
Länsförsäkringar 0771-66 65 55 Länsförsäkringar Bank Länk till annan webbplats
Sparbanken Öresund 010-484 70 00 Sparbanken Öresund Länk till annan webbplats
Sparbanken Syd 0411-82 20 30 Sparbanken Syd Länk till annan webbplats
Steria 08-622 45 00 Steria

 

Länksymbol RELATERADE LÄNKAR
www.e-legitimation.se(Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) Läs mer om e-legitimation här
www.swedbank.se(Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) Information om Mobilt BankID i mobilen
www.skatteverket.se(Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) Så här skaffar du en e-legitimation
www.skatteverket.se Svar på vanliga frågor om e-legitimation

Senast uppdaterad: 2010-05-13   Ansvarig för sidan: mittbygge.se