Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

42 meter hög telemast får byggas efter fyra års strid

En 42 meter hög telemast har vållat strid under fyra års tid och grannar har varit kritiska. Nu säger kommunen ja till nybygget, efter att tidigare ha gjort tummen ner.

Teleoperatören Hi3G Access AB sökte redan 2018 bygglov för en 42 meter hög mast inom ett bostadsområde i Växjö. För maximalt förbättrad mobiltäckning i området var platsen perfekta enligt operatören. Mastens tänkta placering var inom ett litet skogsområde inom bostadsområdet och beräknades ta cirka 200 kvadratmeter av skogsmarken i anspråk.

Kommunen avslog bygglovsansökan med motivering att det redan finns en annan telemast i närheten. Nämnden tyckte att operatören borde kunna använda sig av den masten i stället.

Teleoperatören överklagade till länsstyrelsen som upphävde kommunens avslag. Länsstyrelsen angav som motivet att allmännyttan med att bygga ut det nationella nätet för elektronisk kommunikation vägde över.

Några villaägare inom bostadsområdet som inte ville se en ny telemast överklagade då ärendet till mark- och miljödomstolen. Man menade bland annat att vald plats inte var en bra plats. Mark- och miljödomstolen lyssnade på grannarna och beslutade att masten kunde byggas på någon annan, mer lämplig plats med hänsyn till omgivningen.

Teleoperatören överklagade beslutet till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), vars beslut inte går att överklaga. I januari 2022 beslutade MÖD att masten skulle få uppföras på ansökt plats. Domstolen ansåg att teleoperatören visat att den sökta platsen för mastens uppförande, är bäst för bästa mobiltäckningen.

Ärendet skickades tillbaka till kommunens byggnadsnämnd som ändrade sitt beslut till att bevilja bygglov i enlighet med vad MÖD beslutat i ärendet.

Du kan läsa Mark- och Miljööverdomstolens beslut i ärendet P 14903-20 här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 2022-04-28 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se