Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Allt fler tipsar om brott inom byggbranschen

Antalet inkomna tips till Fair Play Bygg ökade med 45 procent jämfört med 2017.
Under 2018 fick de totalt in 205 tips om misstänkt pågående brottslighet i byggbranschen. Över 82 bearbetade tips om misstänkt brottslighet kunde lämnas vidare till olika myndigheter, varav ett gällde terrorfinansiering och lämnades till Säpo.
Det visar Fair Play Byggs tredje årsrapport.

Till Fair Play Bygg lämnas tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen. Tipsen undersöks och bearbetas för att sedan lämnas över till ansvarig myndighet. De myndigheter som Fair Play Bygg har lämnat de bearbetade tipsen till är: Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen. Två ärenden har även överlämnats till beställare av byggentreprenader. Ett ärende har lämnats till Säkerhetspolisen (Säpo).
Sedan starten 2017 har antalet inkommande tips ökat med 45 procent.
– Jag tror att det beror på att fler känner till oss, vi syns och hörs mera nu än när vi började, säger Peter Leander, projektledare, Fair Play Bygg.

Den vanligaste brottsmisstanken, bland de överlämnade ärendena, är skattebrott genom att avlöna svart arbetskraft. Detta har, under Fair Play Byggs två första år, också varit den enskilt vanligaste brottsmisstanken bland de överlämnade ärendena.
Arbetskraften som pekas ut i dessa tips är i samtliga fall att betrakta som utländsk. Till skillnad från tidigare år bedömer Fair Play Bygg att majoriteten av de misstänkta svartarbetarna, i 2 018 års ärenden, kommer från tredje land, alltså länder utanför EU/EES.

Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 2019-04-02 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se