Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Attefallshuset blir större från 1 mars 2020?

Regeringen vill utöka den tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus, ett så kallat Attefallshus, från 25 till 30 kvadratmeter från den 1 mars 2020.

Sedan 2014 krävs normalt inte bygglov för att i direkt anslutning till ett en- eller tvåbostadshus uppföra en komplementbyggnad på högst 25 kvadratmeter. Dessa får även strida mot den gällande detaljplanen.

- Syftet är att skapa förutsättningar för fler komplementbostadshus och göra det möjligt att uppföra bostäder med högre boendekvalitet, säger bostadsminister Per Bolund.

Dagens begränsning på 25 kvadratmeter innebär i praktiken en invändig boarea på omkring 22 kvadratmeter. Detta gör att bostaden i princip endast kan utformas på ett sätt, där ett rum används som badrum och ett rum för övriga bostads­funktioner. En utökning till 30 kvadratmeter innebär att boarean istället blir cirka 27 kvadratmeter. Det skulle ge större funktionalitet och fler möjligheter till möblering.

Notera att lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2020 dvs något formellt beslut har inte tagits av riksdagen ännu.

Källa: Regeringen.se

Senast uppdaterad: 2019-09-13 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se