Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Enklare att bygga strandnära på landsbygden – men stärkt strandskydd på andra håll.

Det är ett av de förslag som utredaren Catharina Håkansson Boman lägger fram idag till miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Se över strandskyddet i grunden var det uppdrag som utredaren Catharina Håkansson Boman fick som en del av januariavtalet med Centern och Liberalerna.

Befolkningstätheten som tillgången till sjöar och stränder varierar stort i Sverige. Det ska alltså vara lättare för kommuner att få företag att etableras i områden med låg exploateringsgrad av stränder men samtidigt ska skyddet stärkas i områden med hög exploatering och efterfrågan på byggmark är stor.

Utredaren skriver: ”Lättnader i strandskyddet kommer exempelvis att kunna genomföras i mycket större utsträckning i Jokkmokks kommun, som har den lägsta exploateringsgraden av stränderna (1,4 procent) än i Danderyds kommun, som har den högsta (68,9 procent).”

Strandskyddet bör även stärkas i vattenområden som är av särskild betydelse för djur- och växtlivet.

Hon menar också att det varit svårt för den enskilde och för allmänheten att veta var strandskyddet gäller. Där tror hon att en digitalisering ska bidra till att göra strandskyddet mer transparent, förutsägbart och rättssäkert.

Läs uppdraget i sin helhet via Översyn av strandskyddet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 2020-12-14 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se