Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Peter Eriksson-balkongen

Den 16 februari, tog regeringen beslut om att förenkla plan- och bygglagen.

Flera åtgärder som idag kräver bygglov kommer framöver vara lovbefriade. Som exempel nämner man byte av en byggnads färg, fasadbeklädnad eller mindre tillbyggnader så som balkong eller burspråk.

Planprocessen föreslås också bli enklare och snabbare. Regeringen har därför tagit ett brett grepp och föreslagit en rad lagändringar för att effektivisera detaljplansprocessen och för att utöka möjligheterna till lovfria åtgärder, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

- Kommuners resurser ska användas till det som är viktigt och prioriterat. Därför ser vi ett värde i att enskilda fastighetsägare ska kunna göra mindre åtgärder, som att bygga till en balkong på villan, utan att behöva söka bygglov, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

”Peter Eriksson-balkongen”

För småhus handlar det om mindre tillbyggnader som balkonger och burspråk, ett förslag som bostadsministerns stab kallar ”Peter Eriksson-balkongen”.

– I framtiden kommer man slippa söka bygglov för det, säger Peter Eriksson.

Källa: Regeringen effektiviserar plan- och bygglagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 2017-02-25 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se