Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Rekordhöjning av taxeringsvärdet 2018

Under 2018 kommer närmare en miljon småhusägare att drabbas av en rekordstor höjning av taxeringsvärdena.

Det framgår av en prognos som Villaägarna låtit SCB (Statistiska centralbyrån) göra. I flera kommuner stiger de med över 30 procent, vilket i många fall medför en kraftig höjning av den kommunala fastighetsavgiften.

Det här drabbar småhusägare olika beroende på deras nuvarande taxeringsvärde i förhållande till det tak som begränsar fastighetsavgiften. Det är småhusägare som ligger under taket, som påverkas. För 2016 är taket på 7 412 kronor vilket motsvarar ett taxeringsvärde på 988 267 kronor.

I genomsnitt stiger taxeringsvärdena för småhus i Sverige med 25 procent. De drabbade finns främst på landsbygden och i mindre orter. I Vindelns kommun sker den största ökningen, med 49 procent.

Anledningen till de kraftiga skattehöjningarna är främst att huspriserna har stigit kraftigt sedan den förra småhustaxeringen 2015, som beräknades utifrån huspriserna 2013.

Senast uppdaterad: 2017-03-06 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se