Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

”Sol- och vindenergi är framtidens vinnare”

Tekniken finns och vi kan ställa om till ett helt förnybart energisystem innan 2050.

Forskare över hela världen menar att detta kan ske både på global, regional som nationell nivå genom bland annat satsningar på vind- och solenergi samt energilagring.

- Forskningen visar att vi redan nu har teknologin som behövs för att skapa ett globalt energisystem helt baserat på förnybara energikällor. Det är både ekonomiskt och tekniskt möjligt. Detta säger Sven Teske, biträdande professor vid tekniska universitet i Sydney (UTS).

Regeringen vill bland annat se att "alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det. Idag går gränsen för skattebefrielse för egenproducerad el vid 500 kW. Gränsen gör att många byggnaders tak inte kommer att utnyttjas fullt ut vilket är mindre bra med tanke på rådande behov av förnybar el.

Gränsen på 500 kW för egenproducerad förnybar el innebär att cirka 16 000 solelanläggningar om 500 kilowatt kunna installeras i Sverige. Tillsammans skulle de producera två miljarder kilowattimmar förnybar el. Det motsvarar årsbehovet av el till närmare en miljon rena elbilar.

I Sverige idag är det i Hallands län som ligger i topp vad det gäller förnybar energiproduktion, genom att har den högsta installerade effekten per capita, följt av Södermanlands län och Gotlands län.

Mer läsning

Forskare: ”Sol- och vindenergi är framtidens vinnare” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källa: Solkompaniet

Senast uppdaterad: 2022-08-31 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se