Dagens Plan- och bygglag medger att vissa åtgärder kan ske utan varken lov eller anmälan. Det är åtgärder som främst berör småhus och ekonomibyggnader (inom jord och skogsbruk). Tänk på att det dock finns undantag som kan kräva lov eller anmälan.
Beroende på var du ska bygga - inom eller utanför detaljplanerat område - gäller olika regler. Olika regler gäller också för sammanhållen bebyggelse utanför planlagt område. Är du osäker kontakta alltid din kommun.
Det krävs inte ansökan för ändringar av en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller någon annan liknande näring.
Det krävs inte bygglov för att uppföra en altan vid ett småhus så länge avståndet från marknivå till trädäckets överkant är 1,2 m.
Var uppmärksam på om du bor inom ett särskilt värdefullt område i kommunen, där det råder bygglovplikt på de allra flesta åtgärder som annars är bygglovbefriade.
Från 1 juli 2017 krävs det inte bygglov inom planlagt område för att uppföra en liten tillbyggnad i form av balkong till ett en- och tvåbostadshus.
Denna frihet gäller inte om det i planen står att bygglov krävs eller om fastigheten eller området är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Om grannar tillstyrker får åtgärden utföras närmare tomtgränsen än 4.5 m.
Kontakta din kommun om du är osäker på vad liten tillbyggnad innebär avseende balkong.
Från 1 juli 2017 krävs det inte bygglov inom planlagt område för att uppföra en liten tillbyggnad i form av burspråk till ett en- och tvåbostadshus.
Denna frihet gäller inte om det i planen står att bygglov krävs eller om fastigheten eller området är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Om grannar tillstyrker får åtgärden utföras närmare tomtgränsen än 4.5 m.
Kontakta din kommun om du är osäker på vad liten tillbyggnad innebär avseende burspråk.
Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av ett småhus uppföra en eller flera fristående komplementbyggnader, så kallade friggebodar. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar som har uppförts på tomten får inte vara större än 15 kvm och får inte vara högre än 3,0 meter till taknock. Placeras komplementbyggnaden närmare än 4,5 meter till tomtgräns behövs grannas tillåtelse.
Avståndet till allmän platsmark (exempelvis park eller gata) får aldrig understiga 4,5 meter. Då behöver du söka bygglov.
Det kan också krävas tillstånd enligt miljöbalken inom strandskyddsområde, det vill säga normalt inom 100 meter från hav, sjö och vattendrag.
Utanför område med detaljplan får man under vissa förutsättningar uppföra en komplementbyggnad (flera om de sammantaget inte är dominanta) till småhus utan att det kräver vare sig bygglov eller anmälan till kommunen. Komplementbyggnaden ska vara fristående och placeras i omedelbar närhet av bostadshuset. Komplementbyggnad kan kräva bygglov beroende på storlek.
Kontrollera med din kommun vad som gäller
För mindre byggnader med en byggnadsarea mindre än 15 kvadratmeter och taknockshöjd mindre än 3 meter, som placeras inom allmän plats i detaljplan och avsedda att användas under högst 3 månaders tid.
Kontakta din kommun om du är osäker
För mindre tillbyggnader i form av balkonger, burspråk eller uppstickande byggnadsdelar så krävs det inte bygglov om ändringen utförs på fasader eller tak som inte har en stor allmän påverkan.
Kontakta din kommun om du är osäker
En mur är bygglovspliktig oavsett om den är fristående eller har en jordfylld sida (en s.k. stödmur). Bygglovsplikten brukar bedömas mer utifrån murens läge, utförande och beständighet än utifrån någon bestämd höjd.
Många kommuner kräver dock inte bygglov för låga murar - upp till max 0,5 m.
Många kommuner har tagit fram en policy för bland annat mur som används som vägledande dokument vid bedömning om bygglov krävs eller inte.
Kontakta din kommun om du är osäker
Inom ett område med detaljplan får du utan bygglov färga om, byta fasadbeklädnad eller byta takmaterial om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Dock krävs bygglov för ovan nämnda åtgärder i vissa speciella områden med kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Kontakta din kommun om du är osäker
Från 1 juli 2017 krävs det inte bygglov inom planlagt område för att uppföra en uppstickande byggnadsdel t. ex skorsten till ett en- och tvåbostadshus.
Denna frihet gäller inte om det i planen står att bygglov krävs eller om fastigheten eller området är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Om grannar tillstyrker får åtgärden utföras närmare tomtgränsen än 4.5 m.
Kontakta din kommun om du är osäker på vad liten tillbyggnad innebär avseende det uppstickande byggnadsdelen.
Det krävs inte bygglov för att anordna en skyddad uteplats med mur eller plank vid småhus. Detta om höjden är max 1, 8 m och inte når längre ut än 3,6 m från fasaden samt är placerad längre ifrån tomtgräns än 4,5 m (om grannar inte medgett annat).
I övrigt krävs det normalt bygglov för murar och plank.
För småhus och till dem hörande fristående uthus, garage och andra små byggnader krävs inte bygglov för att bygga ett eller flera skärmtak. Den sammanlagda arean på de skärmtak som uppförts på tomten utan bygglov får inte överskrida 15 m². Skärmtaket kan vara över en skyddad uteplats vid en bostad eller över en altan, balkong eller entré.
En spaljé som är max 1,8 m hög och har mer än 90 % mellanrum är normalt bygglovsbefriad. Om spaljén är högre är den dock bygglovspliktig.
Med 90 % mellanrum menas att om brädan är 2 cm bred ska mellanrummet till nästa bräda vara minst 9 gånger brädans bredd. Med en bräda på 2 cm ska alltså mellanrummet vara 18 cm.
Du får sätta upp låga och luftiga staket runt din tomt utan bygglov, under förutsättning att staketet är genomsiktligt och att skötsel av staketet kan ske från den egna fastigheten.
Hur högt ett lågt staket får vara utan lov varierar mellan olika kommuner men en bra regel är max mellan 1,1 till 1.2 m. Vad som menas med luftigt varierar också mellan kommuner - många menar att det ska vara minst 50 % mellanrum mellan bräderna.
Samma mellanrum gäller för dubbelsidiga staket - det ska gå att se igenom mellan brädorna.
Många kommuner har tagit fram en policy för bland annat staket som används som vägledande dokument vid bedömning om bygglov krävs eller inte.
Kontakta din kommun om du är osäker
Utanför områden med detaljplan får man under vissa förutsättningar (inte dominanta byggnader eller inom sammanhållen bebyggelse) göra små tillbyggnader till småhus och tillhörande komplementbyggnader utan att det kräver vare sig bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden. Vid större tillbyggnader kan det krävas bygglov.
Kontrollera med din kommun vad som gäller
Vid uppställning av fritidsbåtar, husvagnar eller husbilar i form av upplag placerade i omedelbar närhet av ett småhus, under den säsong de inte används (säsongskaraktär).
Vilka enheter som ställs upp är valfritt, men de får vara högst 2 stycken per tomt, för att undantaget ska gälla.
Vid en placering närmare gräns än 4,5 meter, krävs grannens medgivande. En placering närmare gräns än 4,5 meter mot allmän plats (till exempel gata, väg eller park) kräver bygglov.
Kontakta din kommun om du är osäker
Det krävs generellt bygglov för att göra en ändring av en byggnads yttre utseende inom detaljplanerat område. För småhus gäller dock kravet på bygglov enbart om det är en väsentlig ändring av byggnadens eller områdets karaktär.
Utanför ett område med detaljplan krävs normalt inte bygglov för ändringar av en byggnads yttre utseende.
Kontakta din kommun om du är osäker
Vid inre åtgärd på befintlig byggnad krävs att en anmälan görs till kommunen och att startbesked lämnas innan åtgärden får påbörjas. Som exempel kan nämnas installation av braskamin eller avsevärd ändring av en byggnads planlösning.
Kommunens bedömning inför startbeskedet omfattar då de tekniska egenskapskraven som har betydelse för åtgärden.
Detta gäller både inom som utanför detaljplan
För de bygglovsbefriade åtgärderna gällande attefallsreglerna krävs att en anmälan görs hos kommunen. Åtgärder som sedan kräver ett startbesked från kommunen för att kunna påbörjas. Samma gäller även för ny- och tillbyggnad som undantagits från krav på bygglov i detaljplan eller områdesbestämmelser.
Kontrollera med din kommun vad som gäller
Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av småhus uppföra ett attefallshus (komplementbostadshus) enligt attefallsreglerna. Den sammanlagda byggnadsarean av ett attefallshus som uppförs på tomten får inte vara större än 25 m². Den får inte vara högre än 4 meter från medelmarknivå till taknock samt placerad längre ifrån tomtgräns än 4,5 meter (om grannar inte medgett annat). Ett attefallshus för permanentboende, ska vara inrett med hygienutrymmen, kök, sovrum och umgängesytor. Läs mer om attefallshus här.
Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av småhus uppföra en komplementbyggnad, enligt attefallsreglerna. Den sammanlagda byggnadsarean av en komplementbyggnad som uppförs på tomten får inte vara större än 25 m². Den får inte vara högre än 4 meter från medelmarknivå till taknock samt placerad längre ifrån tomtgräns än 4,5 meter (om grannar inte medgett annat). Läs mer om komplementbyggnad enligt attefallsregler här.
Det krävs i de flesta fall bygglov för att göra en tillbyggnad. Det kan dock räcka med en anmälan enligt attefallsreglerna för en tillbyggnad på max 15 kvm bruttoarea på småhus
Detta gäller både inom som utanför detaljplan.
Det krävs i de flesta fall bygglov för takkupor eftersom dessa räknas som en tillbyggnad. I vissa fall krävs dock inte bygglov för att bygga takkupor på småhus.
Upp till två takkupor får nämligen maximalt uppföras enligt attefallsreglerna på ett småhus om dess storlek inte överstiger halva takfallet räknat från gavel till gavel. Takkuporna får inte heller påverka befintlig takkonstruktion.
Det får bara finns maximalt 2 takkupor på ett småhustak för att attefallsreglerna ska kunna tillämpas.
Detta gäller både inom som utanför detaljplan
Det krävs inte bygglov för att i ett enbostadshus inreda ytterligare en ny bostad. För att inreda en nya extra bostad i ett enbostadshus behövs en anmälan enligt attefallsreglerna istället.
Utanför detaljplanelagt område gäller för ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller därmed liknande näring endast bygglov om byggnader tas i anspråk eller inreds, helt eller till viss del, för väsentligen annat ändamål än det som byggnaden senast har använts till eller som finns angivet i det senast lämnade lovet.
Inom detaljplanelagt område gäller samma bygglovsplikt för ekonomi-byggnader för jordbruk, skogsbruk eller därmed liknande näring, som för andra byggnader.
De nya bygglovsbefriade åtgärderna gäller inte inom vissa områden.
Bygglovsbefrielsen gäller inte inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det är byggnadens eller bebyggelseområdets värden som avgör om ett visst objekt är särskilt värdefullt.
Inom nedanstående område kan inte bygglovsbefrielsen utnyttjas:
Komplementbostadshus får inte byggas inom eller i anslutning till flygplatser och övnings- eller skjutfält som är av riksintresse på grund av att de behövs för totalförsvaret.
Om kommunen i en detaljplan kräver bygglov för den aktuella åtgärden.
Med sammanhållen bebyggelse menas idag ett område med minst två tomter, som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg eller grönområde och att det på vardera tomt ska finnas minst tre byggnadsverk varav minst en tomt som gränsar till varandra eller endast avskiljs av väg eller ett grönområde.
Därmed kan bygglov behövas oftare för olika åtgärder än tidigare. Detta även om åtgärderna är små och med tanke på hur de påverkar omgivningen.
Kravet på bygglov vad det gäller mindre tillbyggnad eller komplementbyggnad utanför planlagt område vägs idag nästa alltid till omfattning av det tilltänkta byggnadsverket i bebyggelsen.
Du får uppföra en liten tillbyggnad till bostadshuset och eventuella komplementbyggnader, om bygget rör ett en- eller tvåbostadshus, men det nya får inte dominera över det ursprungliga. Du får också bygga en helt fristående komplementbyggnad i omedelbar närhet av bostadshuset. Detsamma gäller murar och plank.
Om du bygger närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste dina berörda grannar godkänna det. Om grannarna nekar kan kommunen pröva åtgärden genom att man lämnar in en ansökan om bygglov.
Kommun kan i sin översiktsplan ge vägledning om vilka grupper av byggnader som är att betrakta som sammanhållen bebyggelse.
Kontrollera därför med din kommun om din byggnad ligger inom sammanhållen bebyggelse och om du får bygga på den plats du tänkt dig.
Telefontider
Har du en bygglovsfråga eller frågor kring exempelvis startbesked så har våra bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer telefontider
Måndag kl 10:00–12:00 och torsdag kl 13:00–15:00
Vill du istället veta var i handläggningsprocessen ditt ärende befinner sig eller önskar ta del av almänna handlingar så når du våra bygglovsadministratörer på Tisdagar och onsdagar kl 09:30–11:30
Ha alltid fastighetsbeteckning eller eventuellt diarienummer till hands när du ringer.
Bygg- och miljökontoret
040-626 80 00
registrator.bmn@svedala.se
Senast uppdaterad: 2019-02-18 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se och Svedala Kommun