Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett särskilt mål ska du kontakta domstolen där målet avgjorts. Du kan ringa, mejla eller besöka domstolen och beställa de handlingar du önskar.
Alla har rätt att ta del av allmänna handlingar, som exempelvis domar och beslut, såvida de inte är skyddade av sekretess. Därför görs det alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut i varje enskilt fall.
Här är olika länkar till olika domstolar och dess avgörande.
På sikt kommer i princip alla Mark- och miljööverdomstolens avgöranden under senare år att publiceras på sin hemsida. För tillgång till avgöranden från samtliga år hänvisas till Svea hovrätts arkiv.
Avgöranden från Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) - från 2012-06-01
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2020 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2019 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2018 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2017 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2016 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2015 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2014 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2013 (Svea hovrätts arkiv)
Avgörande enligt Plan- och bygglagen 2012 (Svea hovrätts arkiv)
Intressanta domar som rör tillämpningen av plan- och bygglagen (PBL).
Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt
Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt
Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt
Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt
Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt
Beslut rörande byggärenden kan överklagas i tre olika instanser, Länsstyrelsen, Mark- och miljödomstolen och som sista instans Mark- och miljööverdomstolen.
Nedan ges en kort beskrivning om dessa
Beslut om antagande, ändring eller upphävande av lovärenden som bygglov, marklov, rivningslov och förhandsbesked kan överklagas till länsstyrelsen i ditt län.
Det finns fem mark- och miljödomstolar och är en del av tingsrätterna i Nacka, Vänersborg, Växjö, Umeå och Östersund.
Mark- och miljödomstolarna prövar mål som kan delas upp i fyra olika måltyper, miljömål, fastighetsmål, plan- och byggmål och va-mål. Domstolarna prövar dessutom överklaganden av kommunala beslut, beslut från länsstyrelserna och ett antal andra myndigheter, s.k. överklagandemål.
Typiska ärenden är till exempel frågor om hälsoskydd, naturvård, renhållning, förorenade områden och farligt avfall, frågor om bygg-, rivnings- och marklov enligt plan- och bygglagen, tomträttsmål, överklagande av planärenden och
mål enligt fastighetsbildnings-, anläggnings- och ledningsrättslagen.
Mark- och miljödomstolens domar och beslut överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, som är en avdelning inom Svea hovrätt. Mark- och miljööverdomstolen är slutinstans i mål där det första beslutet har fattats av en myndighet. I mål som har börjat i mark- och miljödomstol dömer Högsta domstolen som sista instans.
Mark- och miljööverdomstolen är en avdelning inom Svea hovrätt.
Domstolen är slutinstans i mål där det första beslutet har fattats av en myndighet. I mål som har börjat i mark- och miljödomstol dömer Högsta domstolen som sista instans. Normalt får inte avgörande i mål som har överklagats till mark- och miljödomstol får inte överklagas till Högsta domstolen.
I de flesta fall krävs det så kallat prövningstillstånd för att domstolen ska ta upp ett mål till prövning. Om Mark- och miljööverdomstolen inte beviljar prövningstillstånd kommer mark- och miljödomstolens avgörande att stå fast.
Senast uppdaterad: 2020-07-09 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se