Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Hantverkare

När du ska bygga eller renovera kan du behöva anlita hjälp i form av en hantverkare. Det är ett samlingsnamn som rymmer många olika yrken, där exempelvis snickare, elektriker, rörmokare, plåtslagare och murare arbetar med byggnation av olika slag. Var noga med ditt val av
hantverkare och betala aldrig i förskott.

Anlita en hantverkare

Det bästa sättet att hitta en bra hantverkare är genom rekommendationer från vänner och bekanta. Om du inte har några rekommendationer att gå på, så bör du ta in anbud från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig. Det viktigaste kriteriet är att du hittar en noggrann och erfaren hantverkare, som du tror kan motsvara dina förväntningar. Stirra dig inte blind på priset, för det är bara ett av många kriterier.

Ta alltid referenser av en hantverkare du inte känner. Kontakta referens-personerna och be om att få komma hem till någon av dem för att titta på det arbete som hantverkaren gjort. Fråga om slutresultatet blev som planerat, om tidsplanen höll, om kostnaderna landade inom de ramar som avtalats, om hantverkaren var noggrann, hur personkemin fungerade och så vidare.

Förebygg problem

Enligt statistik från landets konsumentvägledare är det många som får problem när de anlitar hantverkare. De vanligaste klagomålen är att utfört arbete blivit dyrare än vad som sagts eller att arbetet inte blev gjort på det sätt som man trodde att man var överens om. Därför är det viktigt att du gör de vanligaste kontrollerna man kan göra, innan du anlitar en hantverkare du inte känner.

F-skatt eller A-skatt

Det är först och främst viktigt att hantverkaren är registrerad för F-skattsedel. Du bör alltså be om en kopia på hantverkarens F-skattsedel, ifall det inte står något om saken i avtalet eller på fakturan. Om hantverkaren har A-skatt ses du som arbetsgivare. Det innebär att du är skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar.

ROT-avdrag

Du kan göra ROT-avdrag för hantverkarens arbetskostnad om hantverkaren har F-skattsedel. Fullständig information om vad som gäller ROT-avdrag har Skatteverket.

Kontrollera hantverkaren

Kontrollera om hantverkaren har skulder registrerade hos Kronofogde-myndigheten eller Skatteverket. Be hantverkaren om försäkringsbevis och intyg på att den är behörig.

Skriftliga avtal

När du hittat den hantverkare du vill anlita är det viktigt att ni skriver ett avtal. Där ska det framgå vad ni kommit överens om – vad som ska utföras, när det ska utföras, till vilket pris och så vidare. Genom att skriva ett avtal minskar risken att ni missförstår varandra och dessutom ökar dina chanser att få rätt om du är missnöjd och vill göra en reklamation. Du kan oftast utgå i från ett standardavtal.

Om du ska anlita en hantverkare för reparations- eller ombyggnadsarbeten kan du exempelvis använda Hantverkarformuläret. Det är avsett för anbud och avtal beställaren är en enskild konsument och hantverkaren är en näringsidkare.

För måleritjänster ska du istället använda Anbudsformulär 10, som innehåller formulär och allmänna avtalsvillkor för tjänster som utförs av medlemsföretag i Målarmästarna. ROT-klausul är ett tillägg till Anbudsformulär 10, som ska användas ifall du vill nyttja ROT-avdraget för tjänsten. Du kan även använda Anbudsformulär 10 för andra typer av anbud och avtal, men då måste du skriva i formuläret vad det är för tjänster som avses.

Om du bygger nytt hus ska du antingen använda ABS 18 för entreprenaden eller AA 12 vid köp av kataloghus eller för montering av färdiga husdelar.

Betala aldrig i förskott, utan bara när arbetet är korrekt utfört. Kom också ihåg att du har ett lagstadgat konsumentskydd i upp till tio år när du anlitar en hantverkare eller entreprenör.

Tips!

Kontrollera gärna i konsumenttjänstlagen avseende avtal och besiktningar vad det gäller småhus. Du kan där bland annat läsa mer om tolkningsföreträde vid avtal och vad som gäller vid slutbesiktning.

Försäkringar

Det är ditt ansvar som byggherre att det finns fullgoda försäkringar i samband med bygget och att också eventuella hantverkare har de försäkringar som krävs. Här finns mer information om försäkringar Öppnas i nytt fönster..

Pris och betalning

Innan arbetet börjar är det viktigt att ni är överens om hur och när arbetet ska betalas. Ska det vara ett fast pris, en ungefärlig prisuppgift eller ett löpande pris? Moms ska ingå i priset. Ni ska också vara överens om vem som står för material, el, resor och städning.

Betala inte i förskott

Betala inte i förskott. Om du inte är nöjd med det arbetet som utförts har du rätt att hålla inne pengarna som det kostar att fixa till felen.

Om du har fått en faktura där hantverkaren tagit betalt för arbete som inte är utfört ännu kan du bestrida den delen av fakturan. Det betyder att du håller inne med betalningen för den delen av fakturan som gäller arbetet som inte är utfört. Du kan också bestrida fakturan eller hålla inne med betalningen om arbetet utförts på ett felaktigt sätt. Observera att du alltid måste betala för det arbete som är utfört och korrekt.

Branschorganisation

Många hantverkare är anslutna till en branschorganisation, som exempelvis
företräder vissa etiska regler eller som kan lösa eventuella problem som uppstår. Genom en branschorganisation kan du också få reda på vad du kan kräva och förvänta dig av en utförd tjänst. Fråga din hantverkare om eventuella medlemskap och läs om vad det kan innebära för dig på organisationernas webbplatser.

Genom en branschorganisation kan du också få hjälp med att hitta den kompetens du söker.

Mittbygge tar inget ansvar för förmedlade nättjänster eller de hantverkare och serviceföretag som är anslutna till olika förmedlare. Inte heller för dess arbete.

Bergsprängningsentreprenörernas förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Branschorganisation isoleringsföretag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Byggkeramikrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Glasbranschföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Golvbranschen, GBR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Golvrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håltagningsentreprenörerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Installatörsföretagen (EIO och VVS Företagen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kakelföreningen Länk till annan webbplats.

Måleriföretagaren i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Plattsättningsentreprenörers Riksförening Länk till annan webbplats.

Plåtslagarnas riksförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stockholms Byggmästareförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk Betong Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk Limträ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk Ventilation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk Våtrumskontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Borrentreprenörers Branschorganisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Rörgrossistföreningen – VVS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Solenergiföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Solskyddsförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Träskyddsföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Kyl och Värmepumpföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges Avanti-borrare Förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges Byggindustrier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges Färgfabrikanters Förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säkert Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trädgårdsanläggarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Takentreprenörerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trä- och Möbelindustriförbundet – TMF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta en bra hantverkare genom rekommendationer från vänner och bekanta, genom en branschorganisation eller genom referenser från hantverkarens tidigare kunder. Välj en hantverkare som du ”klickar med” och som är erfaren och noggrann.

Kontrollera om hantverkaren:

  • är registrerad för F-skattsedel och momsregistrerat
  • har registrerade skulder hos Kronofogdemyndigheten eller Skatteverket
  • är medlemskap i branschorganisation
  • har certifierade inom sitt verksamhetsområde
  • har referenser att ge
  • har rätt försäkringar (se försäkringar Öppnas i nytt fönster.)

Betala aldrig i förskott, använd skriftliga avtal och kom ihåg att du som konsument har ett visst skydd mot fel i upp till tio år.

Senast uppdaterad: 2022-02-01 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se