Alla åtgärder som kräver bygg- eller rivningslov kräver också att en kontrollplan tas fram. Samma gäller för anmälningspliktiga åtgärder. Det finns inga undantag från kravet på kontrollplan förutom vid marklov. Planen ska dock anpassas till det enskilda fallet vilket kan innebära att ett "enkelt ärende” blir en "enkel kontrollplan".
En anpassad kontrollplan ska alltså alltid tas fram av byggherre. Oftast tas planen fram tillsammans med kontrollansvarige, när sådan krävs. Kontrollplanen ska senast finnas på kommunen inför det tekniska samrådet. Är det möjligt skickas planen med redan vid ansökan eller anmälan.
En kontrollplan ska alltid tas fram för åtgärder som kräver:
Kontrollplan ska redogöra för de kontroller som behöver utföras för tänkt åtgärd. Den ska beskriva vem som ska utföra dem, vilka av kontrollerna som kan kräva särskilda sakkunniga samt mot vad kontrollen ska sker. Exempel är mot ritningar, branschregler och gällande bestämmelser i bygglagstiftningen.
En kontrollplan är till för att samhällets krav på att de tekniska egenskaperna ska bli uppfyllda. Den ska alltså inte uppfylla byggherrens önskemål om detaljutförande, finishdetaljer som inte berör de tekniska kraven. Den typen av frågor är frågor mellan entreprenören och byggherren.
Kontrollplanen är alltså ett dokument som ser till att dokumentera:
¹ Byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt
Kontroller kan till exempel gälla en byggnads fuktskydd eller en konstruktions bärighet, VA och ventilation, brand, säkerhetsfrågor och tillgänglighet.
Här får du några exempel inom de olika grupperna.
Vid enklare åtgärder brukar en enkel kontrollplan vara tillräcklig - en plan där byggherren intygar att åtgärden är utförd i enlighet med givet lov eller startbesked och de krav som gäller för åtgärden enligt lag och förordning för dessa åtgärder - och bifogas direkt med ansökan/anmälan. Då kan kommun ta snabbare besluta om lov och/eller ge startbesked.
Några kommuner har tagit fram förslag på hur en kontrollplan bör utformas. Oftast är det förslag till små och enkla åtgärder
Kontrollera med din kommun innan du väljer att använda de generella mallarna
Du kan här ladda hem ett förslag till en mycket enkel kontrollplan med följande text: När projektet är avslutat ska jag som byggherre intyga att åtgärd är utförd i enlighet med givet lov och startbesked samt i enligt med gällande plan- och bygglag.
Ladda hem som PDF (pdf, 184.7 kB)
Ladda hem som Docx (word, 13.6 kB) ( för egen bearbetning)
Det är byggherren som formella ansvaret för att kontrollplan tas fram och att kraven uppfylls. En kontrollplan som är konkret och lyfter fram de kritiska punkterna i byggprocessen kan tillsammans med övrig tillsyn ge rimlig garanti för kvalitén i utförandet.
Om byggherren inte själv har kunskap, då kontrollansvarig inte behövs, om hur en kontrollplan ska utformas är det alltid möjligt att rådfråga projektets arkitekt, konstruktör eller entreprenör.
Byggherren kan också alltid kontakta sin kommun för mer information.
Vid all nybyggnation samt vid rivningsåtgärder bör kontrollplanen vara bifogad med lovansökan eller anmälan. Den ska absolut senast finnas inför det tekniska samrådet. I de fall inget tekniskt samråd krävs ska planen, om än i ett enkelt utförande, bifogas ansökan eller anmälan.
Kontrollplanen måste vara fastställd av kommunen för att du ska få ett startbesked.
För att undvika extrakostnader och eventuellt en massa onödiga diskussioner med din entreprenör ska du se till att kontrollplanens punkter skrivs in i entreprenadens kontraktshandlingar så ingen oklarhet råder vem som ansvarar för vad.
När din kommun inte erbjuder någon mall kan du använda denna som grund:
Kontrollplan (förslag) - Tom mall för framtagning av kontrollplan (pdf, 148.7 kB)
Senast uppdaterad: 2020-09-15 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se