I Sverige är alla stränder en naturtillgång. Detta oavsett om det är stränder vid havet, vid insjöar eller vattendrag. En naturtillgång inte bara för oss vad det gäller allemansrätten, utan också för växter och djur.
I Sverige har vi haft skyddsbestämmelser för stränderna sedan 1950-talet. Nuvarande strandskyddsbestämmelser tillkom i mitten av 1970-talet. Strandskyddets syfte är att skydda allmänhetens friluftsliv och att slå vakt om den biologiska mångfalden kring land- och vattenområden.
Strandskyddet är värdefullt, och ger oss den unika möjligheten att till exempel kunna promenera längs våra stränder. Något som vi ska slå vakt om. Utan strandskyddet skulle djur och växter som lever på och i närheten av stränderna samt i vattnet, inte ha samma goda chanser att överleva.
I dag är det generella strandskyddet 100 meter från strandkanten både upp på land som ut i vattnet. Skyddet gäller samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek, mängd och läge. Oavsett vilka naturtyper eller arter som finns
På några få platser är strandskyddet borttaget, till exempel i en del tätorter. På vissa platser är strandskyddet utökat upp till 300 meter.
Inom strandskyddsområdet är det förbjudet att till exempel anlägga, gräva eller bygga. För att få bygga, gräva, anlägga eller på annat sätt påverka strandskyddsområdet krävs dispens. Med dispens menas att myndigheten gör ett undantag från förbudet i strandskyddsbestämmelserna. För att få dispens krävs ett särskilt skäl enligt lagen, och att syftet med strandskyddet inte påverkas negativt.
Du behöver till exempel ansöka om dispens för att anlägga en brygga eller ett förråd. När det gäller byggnader kan du också behöva ansöka om dispens. Kontrollera med din kommun om det krävs dispens för den åtgärd du vill göra. I de flesta fall är det kommunen som prövar ansökningar om dispens. Inom områden som är skyddade, till exempel naturreservat kan det vara länsstyrelsen som beslutar om dispenser.
Även om det finns särskilda skäl för en dispens från strandskyddet kan en planerad åtgärd ändå nekas dispens, om de negativa effekterna för allmänhet eller växter och djur bedöms bli för stora.
Här följer varianter som är viktiga att tänka på beroende på situationen:
Även om man fått dispens från strand-skyddet ska en fri passage alltid lämnas. Passagen ska vara så bred att du och jag obehindrat kan gå utmed stranden. Den fria passagen ska också finnas för att goda livsvillkor för växt- och djurlivet ska bevaras.
Strandskyddsreglerna ger möjlighet för kommuner på landsbygden att peka ut strandnära områden för landsbygdsutveckling. Kommuner har pekat ut sådana områden i sina översiktsplaner för utökade möjligheter till dispens.
Förutsättningen är att områdena används så att det ger långsiktiga och positiva effekter på sysselsättningen eller till att bra service kan finnas kvar på landsbygden. Det långsiktiga skyddet av stränderna måste samtidigt bevaras.
Geografiskt kust- eller kustskärgårdsområdet från Norge till Forsmark, Ölands kust, Ångermanland Veda vid Storfjärden i Ångermanland till Skataudden vid Näslefjärden.
Senast uppdaterad: 2021-02-19 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se