Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Solfångare

Solfångare är byggda för att ta emot solens värme och nyttja den till uppvärmning av olika anläggningar t.ex. hus, tappvarmvatten och till pooler.

Funktion

En solfångare tar emot solstrålar som transporterar värmen via något medium (ofta vattenbaserat) och förs direkt eller via värmeväxlare till ett värmesystem. Värmeöverskottet sparas i varmt vatten i tankar.

Genom att använda vätska lagras värmen enklare i ackumulatortankar till solfattiga dagar och kan på så sätt utnyttjas bättre framförallt under sommarhalvåret. Svårare är det att lagra värmeöverskott från den varma delen av året till vintern.

Bygglov eller inte

Solfångare och solceller – kräver inte bygglov för småhus eller på komplementbyggnader till sådana hus, om solcellsanläggningen är monterad längs taket så att den inte påverkar husets utseende väsentligt.

Om byggnaden är kulturhistoriskt värdefull krävs däremot alltid bygglov.

På byggnader som inte är ett småhus eller komplementbyggnader till sådant hus, kräver bygglov.

Är solcellsanläggningen placerad på fasad krävs alltid lov, på alla typer av byggnader. Fristående solfångare/solceller på mark är däremot inte lovpliktiga.

Kontakta din kommun

Vi rekommenderar dig att kontakta din kommun för besked vad som gäller i just ditt fall!

Söka bidrag

Det finns ett statligt stöd för installation av solceller. Det riktar sig till alla typer av aktörer som företag, offentliga organisationer och privatpersoner.

Regeringen har avsatt medel, energimyndigheten ansvarar för stödet och Länsstyrelsen handlägger ansökningarna.

Du kan läsa mer om att söka bidraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster via Boverkets e-tjänst där du också kan följa ditt ärende eller starta ansökan direkt härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (kräver e-legitimation)

Senast uppdaterad: 2018-01-14 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se