Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Solfångare

Solfångare är byggda för att ta emot solens värme och nyttja den till uppvärmning av olika anläggningar t.ex. hus, tappvarmvatten och till pooler.

Funktion

En solfångare tar emot solstrålar som transporterar värmen via något media (ofta vattenbaserat) och förs direkt eller via värmeväxlare till ett värmesystem. Värmeöverskottet sparas i varmt vatten i tankar.

Genom att använda vätska lagras värmen enklare i ackumulatortankar till solfattiga dagar och kan på så sätt utnyttjas bättre framförallt under sommarhalvåret. Svårare är det att lagra värmeöverskott från den varma delen av året till vintern.

Bygglov eller inte

Solfångare och solceller – kräver inte bygglov för småhus eller på komplementbyggnader till sådana hus, om solcellsanläggningen är monterad längs taket så att den inte påverkar husets utseende väsentligt.

Om byggnaden är kulturhistoriskt värdefull krävs däremot alltid bygglov.

På byggnader som inte är ett småhus eller komplementbyggnader till sådant hus, kräver bygglov.

Är solcellsanläggningen placerad på fasad krävs alltid lov, på alla typer av byggnader. Fristående solfångare/solceller på mark är däremot inte lovpliktiga.

Senast uppdaterad: 2017-02-06 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se