Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Solpaneler, solceller och solfångare

Solpaneler är samlingsnamn för både solceller och solfångare.

Solceller omvandlas solenergin direkt till el och solfångare omvandlar solenergi till värme.

Funktion

Solceller omvandlar solenergin direkt till el, vilket gör den kostnadseffektiv som miljövänlig.

Solfångare tar emot solenergi (solstrålar) och transporterar värmen (energin) via något medium (ofta vattenbaserat) direkt eller via värmeväxlare till ett värmesystem. Värmeöverskottet kan sparas i varmt vatten i tankar.

Solelportalen

Du kan läsa mer på Energimyndighetens portal Solelportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bygglov eller inte

Solfångare och solceller – kräver inte alltid bygglov för småhus eller på komplementbyggnader till sådana hus. Det beror på anläggningens storlek, om solcellsanläggningen är monterad längs taket eller på annat sätt påverkar husets utseende väsentligt.

Om byggnaden är kulturhistoriskt värdefull krävs däremot alltid bygglov.

På byggnader som inte är ett småhus eller komplementbyggnader till sådant hus, krävs bygglov.

Är solcellsanläggningen placerad på fasad krävs alltid lov, på alla typer av byggnader. Fristående solfångare/solceller på mark är däremot inte lovpliktiga.

Tips!

Vi rekommenderar dig att kontakta din kommun för besked vad som gäller i just ditt fall!

Söka bidrag

Det finns ett statligt stöd för installation av solpaneler. Det riktar sig till alla typer av aktörer som företag, offentliga organisationer och privatpersoner.

Regeringen har avsatt medel, energimyndigheten ansvarar för stödet och Länsstyrelsen handlägger ansökningarna.

Vilka bidrag kan jag få läser du mer om på Energimyndighetens sida Vilka stöd och intäkter kan jag fålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om att söka bidraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster via Boverkets e-tjänst där du också kan följa ditt ärende eller starta ansökan direktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (kräver e-legitimation)

Använda rotavdrag

Bidragsdelen för installation av solpaneler har sänkts från 30 % till 20 % för alla ansökningar som inte beviljats under 2018 och framåt.

Samtidigt har kostnaderna för att installera solceller gått ned kraftigt.

För ett småhus kan rotavdrag för installation vara ett alternativ istället för att vänta på ett investeringsstöd man inte vet när det kommer. Det blir då förvisso en mindre procentuell andel av totalkostnaderna - knappt hälften av investeringsstödet.

Fördelen blir ju att du inte behöver vänta, ingen osäkerhet om avdraget och tänk på att priserna på solpaneler sjunker hela tiden.

You-Tube film - Solceller från E.O.N

Senast uppdaterad: 2020-02-17 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se