Många ärenden leder till att ett tekniskt samråd behöver hållas hos kommunen.
Då träffas du som byggherre och din kontrollansvarige kommuns handläggare för att tillsammans diskutera byggprojektet. I vissa fall deltar även entreprenörer, konsulter, brandingenjörer och försäkringsgivare på samrådet. Även ansvarar för färdigställandegarantin kan behöva närvara.
Samrådet ska behandla hur arbetet ska planeras och organiseras, fastställa kontrollplan och handlingarna i övrigt. Handlingar som kommunen behöver för att kunna bedöma om startbesked kan ges.
Samrådet är alltså ett led i kommunens arbete att bedöma om byggherren kan ta sitt ansvar för att samhällskraven uppfylls. Om de tekniska egenskapskraven och krav på utformning kan uppfylls.
När ett lov har getts eller en anmälan har kommit in, ska kommunen omgående kalla till ett tekniskt samråd.
Ett tekniskt samråd behövs när:
Det är kommunen som skriftligen kallar till samråd. Kallas gör alltid byggherren och kontrollansvarig. Kommunen kan även kalla brandingenjör och andra förvaltningar inom kommunen som exempelvis miljö eller räddningstjänst. Byggherren kan kalla entreprenörer, konsulter med flera till mötet. Den som ansvarar för färdigställandegarantin kan också vara med.
Samrådet är ett led i kommunens arbete att bedöma om byggherren kan ta sitt ansvar för att samhällskraven uppfylls. Vid samrådsmötet går man bland annat igenom:
Kommunen ska förutom att föra protokoll över vad som sagt och bestämts också upplysa om det behövs något mer tillstånd eller anmälan till annan myndighet.
Om kontrollplanen senare ändras på någon viktig punkt, ska det anmälas till kommunen.
Vid samrådet ska kommunen även lämna råd och upplysningar inom ramen för sitt allmänna informationsansvar. Kommunen får dock inte fungera som teknisk konsult åt byggherren. Det är nämligen alltid byggherren som har det yttersta ansvaret för att regelverket följs.
Det är kommunen som ska föra protokoll över vad som sägs. Protokollet kan inte överklagas men kommunen måste självklart vara öppen för eventuella synpunkter som kan komma från de kallade. Protokollet ska inte innehålla synpunkter eller punkter som har beslutskaraktär, sådana punkter ska föras in i startbeskedet som ju kan överklagas av byggherren. Protokollet ska alltså innefatta information och råd som kommit fram under diskussionen vid mötet - inget annat.
Kommunen ska förutom att föra protokoll över vad som sagt och bestämts också upplysa om det behövs något mer tillstånd eller anmälan till annan myndighet.
Kommunen får ta ut en avgift för sin medverkan på det tekniska samrådet.
Under eller efter det tekniska samrådet ska kommunen fastställa kontrollplanen som en del av beslutet om startbesked. I planen ska framgå:
Du har som byggherre det formella ansvaret för att samhällskraven uppfylls. En kontrollplan som är konkret och lyfter fram de kritiska punkterna i byggprocessen kan tillsammans med övrig tillsyn ge rimlig garanti för kvalitet i utförandet. Den kontrollansvarige hjälper dig se till att kontrollplanen följs. Om kommunen bedömer att egenkontrollen inte är tillräcklig kan man besluta att viss kompletterande ska ske eller att kontroll ska göras av särskilt sakkunniga.
Många kommunala beslut kan överklagas. Det gäller bland annat beslut om vägrat startbesked som kan överklagas av byggherren. Beslutet kan överklagas till länsstyrelsen inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet.
Om det inte behövs något tekniskt samråd kan kommunen ge startbesked redan i beslutet om lov eller efter att anmälan har kommit in. Om de åtgärder som lovet eller anmälan avser kräver tillstånd av någon annan myndighet, ska kommunen, baserat på vad man känner till, ge byggherren den informationen.
Tekniskt samråd behövs oftast inte om det inte behövs någon kontrollansvarig.
Normalt krävs inget tekniskt samråd för åtgärder enligt attefallsreglerna för småhus. Dock kan kommunen ändå besluta att tekniskt samråd krävs – en bedömning som då främst utgår från åtgärdens komplexitet i förhållande till byggherrens kompetens.
Vid enklare åtgärder krävs normalt inte en kontrollansvarig och därmed behövs inte ett tekniskt samråd. I dessa fall har byggherren bedömts kunna uppfylla sitt ansvar utan kontrollansvarig. Kommunen kan dock besluta att kontrollansvarig och/eller tekniskt samråd krävs även för uppräknade åtgärder nedan dock med undantag av åtgärder som inte kräver lov eller anmälan.
Kan vara:
Vid flyttning av en enkel byggnad (enkel konstruktion som kan flyttas som en enhet) krävs inte tekniskt samråd (om inte kommunen anser annat).
Exempel på enkla byggnader:
Exempel på byggnader som inte bör räknas som enkla:
För nybyggnad och tillbyggnad som har undantagits från krav på bygglov i detaljplan eller områdesbestämmelser krävs det oftast tekniskt samråd.
Senast uppdaterad: 2019-02-18 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se