Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare på webbplatsen samtycker du till det. Läs mer

Mittbygge
Vald kommun

Tomt och hus

Här förklarar vi skillnaden mellan byggnad och fastighet, hur man styckar av en tomt och vilka rättigheter eller skyldigheter som kan vara kopplade till en fastighet. Du kan läsa om olika sätt att ventilera och värma byggnader, vilka anslutningar huset kan ha och en genomgång av försäkringar och ekonomi för ett villaboende. Och mycket mer.

Här går vi igenom allt från inspiration och första funderingarna till familjens
förutsättningar och behov – oavsett om du vill flytta till ett färdigt hus
eller bygga helt nytt. Det är viktigt att drömmar, känslor och ekonomi samspelar.

Köpa hus eller tomt

Steg för steg går vi igenom hur det går till att köpa tomt eller hus och hur man gör en så trygg och säker affär som möjligt. Vi går även igenom vilka dokument som behövs för att bli husägare, flyttkostnader och vilka redskap man kan behöva för att sköta sitt nya hem.
Läs mer här

Vad är skillnaden på mark, tomt och fastighet? Här kan du läsa varför det är viktigt att söka om lagfart, vilken nytta man har av servitut, hur man fattar beslut i en samfällighet och annat man bör känna till när man är fastighetsägare.
Läs mer här

Lantmäteriet

Du kan vända dig till Lantmäteriet om du exempelvis vill förändra något med i din fastighet, vill veta vem som äger en viss mark eller inte hittar var din tomt slutar och grannens tomt börjar.
Läs mer här

Stycka tomt

Eftersom all mark i Sverige är indelad i fastigheter kan man egentligen bara bilda nya fastigheter genom att klyva eller avstycka en bit mark från en befintlig fastighet. Vi förklarar också varför inteckningsfria avstyckningar är enklare och vilka fällor som finns när man bildar en ny fastighet.
Läs mer här

Skyddade fastigheter

Lagkrav och detaljplaner kan begränsa hur man får använda och förändra vissa skyddade fastigheter. Dessutom gäller ett generellt strandskydd vid alla hav, sjöar och vattendrag – även om man i vissa fall kan söka dispens.
Läs mer här

Anslutningar

De flesta byggnader är på något vis anslutna med omvärlden, genom exempelvis vattenrör, elledningar eller kablar för kommunikation. Om du ska gräva i marken måste du ha koll på vilka ledningar och kablar som kan finnas där – eller borde finnas där. Det kan bli väldigt dyrt att gräva av dina egna eller grannarnas anslutningar.
Läs mer här

Man kan dela upp hus i olika typer, men benämningarna och indelningarna varierar i olika delar av Sverige. Antal våningar, totalhöjden, hur stort huset får vara och mer därtill kan vara reglerat i detaljplaner. Det är bra att känna till de olika sätten att mäta. Här kan du också läsa om energideklarationer.
Läs mer här

Isolering

Bra isolering och tätskikt sänker driftkostnaderna och ger en bra komfort
inomhus, men brister i tätskikten kan i värsta fall leda till mögel, röta och
allvarliga sjukdomar. Här kan du också läsa om u-värden, termografi och
faran med hög radonhalt.
Läs mer här

Ventilation

Det finns olika fördelar, nackdelar och fällor med alla ventilationssystem och här kan du läsa om hur husets luftflöden samspelar med uppvärmningen och tätskikten. Visste du kan man kan spara mycket pengar genom att värmeväxla frånluften?
Läs mer här

Uppvärmning

Olika värmekällor och distributionssystem passar olika hus och effektiva system kan spara mycket pengar. Vi går igenom klassiska elradiatorer, luftvärmepumpar, braskaminer, bergvärme, fjärrvärme och solpaneler. Du kan också läsa om nyttan med en ackumulatortank, vad kompressorn gör i en värmepump och hur ditt hus kan bli helt energioberoende.
Läs mer här

Säkerhet och underhåll

Fuktskador, takläckage, haverier i maskiner, inbrott, bränder och andra faror i
hemmet är egentligen ganska lätta att undvika – med lite medvetenhet och rätt
utrustning. Undvik bränder genom att elda på rätt sätt och ha rätt
brandskyddsutrustning hemma. Med bra lås, larm och enkla åtgärder kan du skydda ditt hem från tjuvar och inbrott.
Läs mer här

Boendekostnader

Räntor, fastighetsavgifter och elräkningar är en del av livet i småhus, men genom att vara påläst så kan du sänka många av dina kostnader. Genom att lära dig om olika uppvärmningssystem, dra ner på onödiga abonnemang och bygga upp en buffert för reparationer kan du snart unna dig en resa till solen med gott samvete.
Läs mer här

Byggfinansiering

Om det är första gången du planerar ett bygge för att sedan bo i eget hus väntar stora förändringar av din ekonomi. Det är helt nödvändigt att ha ett fast grepp om den egna eller familjens ekonomiska situation och att planera på lång sikt. Siktet bör vara inställt på en klok hushållning under ett år och längre – inte månad för månad.

Du kommer att bli tvungen att klara kostnader av ett slag som du förmodligen aldrig tidigare haft – men samtidigt blir huset ett bestående värde. I takt med att du kan betala av banklånen kommer du att få större makt över det och ökad ekonomisk nytta av det. På lång sikt är ett välskött hus en ovanligt bra sparbössa!

Läs mer om byggfinansiering här på portalen. Öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 2021-02-02 Ansvarig för sidan: Mittbygge.se